Monday, 25 January 2016

Pak Choy


Sayur pak choy ini dalam bahasa inggeris  di kenali sebagai chinese cabbage ( menurut wikipedia). Ada yang menggelarnya  sebagai sawi putih.  Pak choy ini adalah di dalam kelompok sawi juga. Mungkin juga kita terdengar ada yang memanggil nya bak choy . Takpelah .. ianya tetap sama.

Rasa pak choy ni memang pahit sedikit. Kalau masak di rumah, jarang anak anak nak menjamah nya. Pak choy ni ada khasiatnya. Setelah mengoogle akan carian khasiatnya , daripada beberapa artikel yang saya baca, dapat di rumuskan bahawa pak choy ini berupaya  :-  mempunyai sifat anti kanser , kandungan  besi, fosfor, magnesium dan vitamin k mampu  memelihara kekuatan tulang.  Calcium, calium dan magnesium yang terdapat di dalam sayur pak choy mampu menurunkan tekanan darah.

Ada banyak lagi khasiat yang terkandung di dalam pak choy ini. Kalau nak anak anak kita makan sayur yang agak pahit ini , kita kena pandai mengolah cara masakan nya .

Jom tanam PAK CHOY.






Share:

0 comments:

Post a Comment